El uso de las tecnologías de la información y la comunicación en la ensenanza de ele en Croacia - Blažević, Ana Gabriela (Vestnik za tuje jezike, 2023)
Digitalne kompetence danes nedvomno sodijo med ključne pedagoške kompetence. To je posledica močnega vpliva tehnologije na vsa področja življenja, tudi na izobraževanje, in tega, da imajo danes mladi kot digitalni domorodci že oblikovana pričakovanja in mnenja v zvezi z uporabo in-formacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) pri pouku, tudi ko gre za pouk tujih jezikov.V raziskavi smo analizirali mnenja srednješolskih učiteljev in dijakov o uporabi IKT pri pouku španščine, značilnosti uporabe IKT-orodij pri pouku španščine ter mnenja srednješolskih učiteljev in dijakov o poučevanju v digitalnem okolju z vidika prihodnjega razvoja. Rezultati analize kažejo, da učitelji in dijaki svoje digitalne kompetence ocenjujejo kot dobro razvite ter da imajo do uporabe IKT v učnem procesu razmeroma pozitiven odnos. Uporaba IKT je pri pouku španščine precej razširjena in pogosta, predvsem zato, ker hrvaški izobraževalni sistem to omogoča. Kljub temu je trenutna uporaba IKT omejena le na določena področja in orodja, zato je možnosti za izboljšave še precej. Hkrati navdušenje učiteljev in zanimanje dijakov kažeta, da ima uporaba IKT kot dopolnilnega učnega orodja svetlo prihodnost, zato je treba še naprej razvijati digitalne kompetence učiteljev. Za učinkovitejše in boljše vključevanje IKT v pouk španskega jezika na Hrvaškem predlagamo odpravo različnih tehničnih ovir v izobraževalnih ustanovah in opozarjamo na potrebo po bolj usmerjenem izobraževanju učiteljev v okviru vseživljenjskega izobraževanja.
Keywords: Croatian learners; foreign language; hrvaški dijaki; ICT; IKT; poučevanje tujih jezikov; španščina; teaching Spanish; tuji jeziki