Vloga nezasičene cone v procesu napajanja kraškega vodonosnika - Trček, Branka (Geologija, 2002)
Predmet raziskave je študij nevihtnih hidrogramov dveh kraških izvirov, Orangeville Rise-a (ZDA, Indiana) in Hublja (NZ Slovenija). Uporabljeni sta bili tri in štiri komponentna tehnika razdelitve hidrogramov, ki sta temeljilina naravnih sledilih. Na obeh raziskovalnih območjih so rezultati podobni in v skladu z aktualno raziskovalno hipotezo, ki predstavlja, da pomemben del napajanja kraškega vodonosnika izvira hitro in v koncentrirani obliki iz epikraške cone. Sinteza podatkov kaže, da lako kraški izvir vsebuje med padavinskim dogodkom tudi do 50 % vode epikraške cone, česar ne smemo zanemariti pri zaščiti kraških podzemnih vodnih virov.
Keywords: hidrodinamika; hidrogeologija; kraške vode; kraški izviri; kraški vodonosniki; podzemne vode; sledenje; vodni tok