Dostopne in cenovno ugodne stanovanjske možnosti na ameriškem trgu zaplenjenih stanovanj - Gibson, Huston John (Urbani izziv, 2013)
Zaplemba in prodaja stanovanj sta bili med novejšo gospodarsko krizo resen problem v Združenih državah Amerike, saj sta močno vplivali na posameznike, gospodinjstva in skupnosti. Spodbujajo in izvajajo se različni programi za reševanje problema praznih stanovanj zaradi zaplemb, zgoščenih na enem območju. V članku se preučuje, kako bi lahko z zaplenjenimi stanovanji omogočili dostop do cenovno ugodnih stanovanj na mestnih območjih ZDA. Primerjane so prodajne cene zaplenjenih in nezaplenjenih stanovanj v Tampi na Floridi, nato pa so preučene štiri stanovanjske soseske in ugotavlja se, ali bi lahko nudile dostopna in cenovno ugodna stanovanja. Ugotovitve kažejo, da bi z zaplenjenimi stanovanji to v določeni meri lahko omogočili, čeprav na trgu ne dosegajo statistično pomembne nižje cene. Članek prispeva k trenutni razpravi o zaplembah, praznih stanovanjih in propadu sosesk, njegov namen pa je zlasti predstaviti posledice za stanovanjsko politiko na trgih z velikim številom praznih in nezadostnim številom cenovno dostopnih stanovanj. Poleg tega so v članku izpostavljene ovire, na katere bodo lahko lokalne skupnosti naletele pri preureditvi zaplenjenih stanovanj v cenovno dostopna stanovanja.
Keywords: cene; dostopnost; Florida; lastništvo; prodaja; promet z nepremičninami; stanovanja; trg; United States of America; ZDA; Združene države Amerike