Methodical development of innovative robot drives - Stetter, Ralf (Strojniški vestnik, 2008)
Predstavljene so strategije, metode in orodja, ki konstrukterjem pomagajo pri razvoju zapletenih mehatronskih sistemov, na primer mobilnih robotov. Osrednja točka prispevka je postopek medsebojno povezanega razvoja izdelkov v okviru mehatronskih sistemov. Postopek je bil razvit in preizkušen na primeru razvoja zelo dinamičnih robotskih pogonov. Osnova tega postopka razvoja izdelkov je poenostavljen V-model, kot ga imenujejo tisti, ki se ukvarjajo s programsko opremo in mehatronskimi projekti v strokovnih organizacijah. V prispevku govorimo o prednostih in slabostih sistematične sheme postopka. Na podlagi izkušenj, pridobljenih med razvojem zelo dinamičnih robotskih pogonov,smo razvili stvarna priporočila. Prispevek govori tudi o študiji primera na vedno pomembnejšem področju mehatronskega konstruiranja. Namen razvitih pogonskih sistemov za premične robote je v tem, da se zmanjša zapletenost njihovih pogonov. Taksne robote lahko uporabljamo za številne naloge. Praktična uporaba takšnih mobilnih robotov se je že začela s popolnoma avtomatiziranimi kosilnicami in sesalniki za prah.
Keywords: mehatronika; razvoj izdelkov; roboti; metode