Kronološki pregled motivike o svetih bratih Cirilu in Metodu v slovenskem pesnjenju - Stanonik, Marija (Edinost in dialog, 2014)
Kronološki prerez motivike o svetih bratih Cirilu in Metodu v slovenskem pesnjenju od leta 1832 do leta 2007 zajema čez osemdeset enot. Če upoštevamo v cikle združena besedila, je vseh blizu 100. Največja pozornost je posvečena motiviki in deloma duhovnemu sporočilu, medtem ko oblikovna in stilna vprašanja čakajo na večjo poglobljenost pri podrobnejših analizah. Razprava v II. delu obravnava izdaje po letu 1900, in to do leta 2007.
Keywords: Cyrillus, svetnik, 826-869; Methodius, svetnik, 815-885; slovenska poezija; literarni motivi; svetniki