Zgodovina raziskovanja luminiscentnih snovi - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 1997)
Obravnavamo raziskovanje luminiscentnih snovi od odkritij do uporabe v Braunovi elektronki. Več pozornosti posvečamo raziskavam in pisanju o luminiscenci v tedanji Avstriji in še posebej v njenem slovenskem delu. Drugi del razprave sega do objave Stoksovega zakona sredi preteklega stoletja. Med sodobnimi raziskavami smo nekoliko podrobneje opisali le katodoluminiscenco in elektroluminiscenco.
Keywords: fizika; physics; luminiscenca; zgodovinski prikazi