Principi in aplikacije upravljanja znanja v arhitekturi in gradbeništvu s primeri - Bizjak, Igor (Urbani izziv, 2006)
Več razlag definira upravljanje znanja - knowledge management - kot zajemanje,organiziranje in shranjevanje znanja z različnimi metodami, iz različnih virov in njegovo spreminjanje v trajno vrednoto. Upravljanje znanja je eno od najpomembnejših načel, ki jih morajo podjetja raziskati in uporabiti, da si lahko pridobijo konkurenčno prednost, kar velja tudi za arhitekturo in gradbeništvo. Za področje gradbeništva obstajajo različni projekti upravljanja znanja. Eden takih je e-COGNOS. Njegovo bistvo so upravljanje znanja na področju gradbeništva in medsebojna odvisnost dokumentov ter združljivost med projekti in med posameznimi podjetji. V Urbanističnem inštitutu Slovenije uporabljamo zelo grobe metode upravljanja znanja in morda jih tako sploh še ne moremo imenovati. To so bolj ali manj podatkovne usluge ali upravljanje dokumentov. Upamo pa, da nam bo z novo programsko tehnologijo, kot je Microsoftov SharePoint, uspelo bolj kakovostno izpopolniti stare metode in uporabiti nakopičeno znanje.
Keywords: architecture; arhitektura; civil engineering; gradbeništvo; knowledge; upravljanje znanja; znanje