Zvrsti živega srebra v tleh in podstrešnem prahu na Idrijskem - Gosar, Mateja (Geologija, 2002)
V vzorcih tal in podstrešnega prahu z območja Idrije in okolice so bile določene vrste vezave živega srebra s temperaturno nadzorovano Hg pirolizo. Metoda temelji na dejstvu, da se različno vezano živo srebro ob segrevanju sprosti pri različnih, za vrsto vezave značilnih temperaturah. V obravnavanih vzorcih se je živo srebro sprostilo na temperaturi od 140-420°C v dveh temperaturnih območjih. Pri nižji temperaturi (200-240°C) se sprosti živo srebro , vezano na komponente osnove, pri višji temperaturi (250-350°C) pa živo srebro, vezano v cinabaritu. Prostorska porazdelitev teh dveh oblik kaže, da v bližini topilnice in na območju starih rudniških odvalov prevladuježivo srebro, vezano v cinabaritu. Povsod drugje pa je večina živega srebra vezana na komponente osnove.
Keywords: Idrija; onesnaženost; onesnaževanje okolja; pollution; prah; rudniki; tla; živo srebro