Emission evaluation of different types of liquefied wood - Seljak, Tine (Strojniški vestnik, 2014)
V želji po nadomeščanju fosilnih goriv je v zadnjem času vedno več pozornosti usmerjene v biogoriva in goriva, proizvedena iz različnih vrst odpadkov. Zaradi svojih fizikalnih in kemičnih lastnosti sta na tem področju izpostavljena predvsem biodizel in etanol, ki ju je mogoče brez obsežnih adaptacij uporabiti v motorjih z notranjim zgorevanjem. Kot tipična predstavnika biogoriv prve generacije ju pesti predvsem njuna konkurenčnost s surovinami, namenjenimi pridelavi hrane. Ena izmed možnosti za izogibanje prehrambnim surovinam je izkoriščanje odpadne lignocelulozne biomase kot surovine za goriva motorjev z notranjim zgorevanjem.
Keywords: emisije; goriva; odpadki; plinske turbine; solvoliza; utekočinjen les