(Anti)demokratična zavest v času epidemije covid-19 - Gornik, Barbara (Monitor ISH, 2024)
Članek obravnava (anti)demokratično zavest prebivalcev Slovenije v času epidemije covid-19, ko smo bili v Sloveniji soočeni tako z omejitvami pravic zaradi nujnih ukrepov za obvladovanje virusa in ohranjanje javnega zdravja kot tudi s političnim delovanjem, ki ni bilo neposredno povezano z zajezitvijo epidemije, ampak je nakazovalo na prisotnost avtoritarnih tendenc oblasti. Ob tem so se v družbi oblikovali različni odzivi, med katerimi so bili posebej izraziti protesti državljanov in civilne družbe, s katerimi so izražali nestrinjanje z vlado in njenim načinom delovanja. Prispevek se osredotoča na vrednote, prepričanja in stališča prebivalcev v navezavi na delovanje oblasti, vladne ukrepe ter uresničevanje pravice do mirnega zbiranja. Analiza obravnava vprašanje, kako se v kontekstu izrednih razmer odraža podpora političnemu pluralizmu, avtoritarnim in demokratičnim vrednotam, ter kaj le--to pove o stanju političnih vrednot v slovenski družbi. Rezultati raziskave kažejo relativno visoko sprejemljivost stališč, ki so v nasprotju z ustavno-demokratičnimi načeli delovanja. Ključni vpogled analize je, da ideološka opredelitev na osi levo-desno ni primarna za razumevanje delovanje (anti)demokratične zavesti. Namesto tega odločilno vlogo igra posameznikova povezanost s favorizirano politično stranko, kar kaže na potencialno prisotnost tako desnega kot levega avtoritarizma.
Keywords: authoritarianism; avtoritarizem; Covid-19; democracy; democratic consciousness; Demokracija; demokratična zavest; Demonstracije; government measures; protesti; protests; Slovenia; Slovenija; vladni ukrepi