Cryosurgery combined with radiotherapy of tumors in mice - Fras, Albert Peter (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Namen naše raziskave je bil določiti protitumorsko delovanje kriokirurgije kotsamostojne terapije in v kombinaciji z obsevanjem. Kriokirurgija podkožnih fibrosarkomskih tumorjev SA-1, ki smo jih nasadili v A/J miši, je bila učinkovita terapija. Zaostanek v rasti tumorjev po 5 minutnem zamrzovanju s tekočim dušikom je bil 10.3+- 3.8 dni. Časovno krajše zamrzovanje je bilo manjučinkovito, a odvisno od časa zamrzovanja. Pri kombinirani terapiji smo tumorje najprej zamrzovali 3 minute in jih po 5 minutah obsevali z 10 Gy, oziroma najprej obsevali in jih po 5 minutah zamrzovali. Protitumorsko delovanje je bilo odvisno od vrstnega reda kombinirane terapije, tumorji ki smo jih obsevali pred zamrzovanjem so rastli počasneje, kot tisti, ki smo jih obsevali po zmrzovanju. Kljub temu, da nekatere študije poročajo o povečani občutljivosti celic na obsevanje po kriokirurgiji, so naši rezultati pokazali,da te občutljivosti na sevanje in vivo ne moremo vedno pričakovati, ter da so v protitumorsko delovanje kombinirane terapije verjetno vpleteni tudi drugi mehanizmi, ki prispevajo k poškodbam zaradi obsevanja, če le-temu sledi kriokirurgija.
Keywords: Cryosurgery; Mice; miši; onkologija; radioterapija; Radiotherapy; Sarcoma, experimental; Surgery; tumor; zdravljenje