Izzivi slovenskega insolvenčnega prava po noveli ZFPPIPP-H - Cepec, Jaka (Podjetje in delo, 2023)
Avtor ob začetku zakonodajnega postopka novele ZFPPIPP-H obravnava nekatere izzive insolvenčne zakonodaje, ki se jim v bližnji prihodnosti ne bo mogoče izogniti. Med temeljne izzive prihodnosti uvršča izzive ureditve postopkov finančnega prestrukturiranja, ki jih je v zadnjih letih vse manj, vprašanje reševanja spodbud za pravočasen začetek postopkov zaradi insolventnosti in visoke stroške stečajnih postopkov, vnovični razmislek o ureditvi odpusta obveznosti ter priprave na Direktivo o harmonizaciji nekaterih vidikov insolvenčnega prava, ki je trenutno še v evropskem zakonodajnem postopku. Pri tem opozori tudi na postopek priprave novele, ki je drugačen od dosedanje prakse; po njegovem mnenju je bila ta ustreznejša, v pripravo predloge novele bi bilo namreč treba vključiti čim širši nabor strokovnjakov.
Keywords: Direktiva o harmonizaciji nekaterih vidikov insolvenčnega prava; finančno prestrukturiranje; insolvenčno pravo; novele zakonov; pravna ureditev; prisilna poravnava; Stečaj