Kaj izvira iz jezikovnih virov - Vintar, Špela (Jezik in slovstvo, 2003)
Jezikovni viri, kot so korpusi, leksikoni in tezavri, pa tudi označevalniki indruge temeljne tehnologije, niso sami sebi namen, temveč služijo za izdelavopomembnih jezikovnih priročnikov in uporabniških aplikacij. Prispevek predstavi načine izrabe jezikovnih virov v jezikoslovne in nejezikovne namene s poudarkom na uporabniškem vidiku. Med prvimi omenjamo predvsem korpusne metode pri opisovanju jezika v leksikografiji, slovnici in prevodoslovju, natosledi pregled širše znanih jezikovnih orodij, kot so črkovalniki, slovarjisopomenk ali prevajalniki. V zadnjem času se razvoj vse bolj osredotoča na pomensko usmerjene aplikacije, na primer razvrščanje in povzemanje dokumentov, iskanje podatkov in gradnjo ontologij. V drugem delu prispevka pobliže opišemo dve področji izrabe korpusnih virov, in sicer luščenje terminologije in pridobivanje medicinskih spoznanj s pomočjo rudarjenja besedil.
Keywords: Slovene; slovenščina; leksikografija; lexicography; Corpus linguistics; korpusno jezikoslovje; Language technology; jezikovne tehnologije