Tveganje družbe tveganja - Komel, Dean (Phainomena (Ljubljana), 2025)
V zadnjih desetletjih je bilo razpravi o »družbi tveganja« namenjeno veliko pozornosti tako v socioloških študijah kot pri kritični javnosti. Članek obravnava družbo tveganja v parametrih totalizacije družbene subjektivitete, ki briše horizont sveta in se v svojem opolnomočenju izkaže za nihilistično. Družba kot samovzpostavljajoča se družba ne sledi samo toku modernosti, ki v svojem neusmiljenem drsenju ne pride nikamor, temveč ga v funkciji lastne totalizacije kot takega anticipira. Družba tveganja kot »operativni koncept« predpostavlja aparat ekosociologije, ki v sebi povezuje eko-nomijo, eko-logijo, eko-religiologijo, eko-izobrazbo, eko-politiko, eko-vojskovanje, eko-tehnoznanost ter eko-inteligenco in je prevzel izvršilno funkcijo nadzora, tako da je vse postavljeno v moč funkcioniranja
Keywords: control society; družba nadzora; družba tveganja; modernity; modernost; nihilism; nihilizem; risk society; totalizacija; totalization