Study of an annular two-phase thermosyphon used as an isothermal source in thermometry - Sánchez-Silva, Florencio (Strojniški vestnik, 2015)
Opravljena je bila študija uporabnosti obročastega dvofaznega termosifona (TPT) pri merjenju temperature in glavni rezultati toplotne zmogljivosti so predstavljeni v tem članku. Obročasti TPT je zasnovan kot izotermen vir za umerjanje merilnikov temperature po metodi primerjave. V ta namen je bil zasnovan, zgrajen in eksperimentalno okarakteriziran obročast TPT z vodo kot delovnim fluidom. Za eksperimentalno opredelitev delovanja obročaste površine TPT je bilo aksialno po notranji obročasti površini v območju kondenzatorja nameščenih osem termoparov. Toplotno moč je zagotavljal električni upornik v območju uparjalnika in toploto je zbiral pretočni sistem hladilne vode okrog kondenzatorja. Toplota je bila merjena po načelih kalorimetrije.
Keywords: dvofazni termosifoni; eksperiment; Experiment; izotermni termosifoni; merjenje temperature; obročasti termosifoni; umerjanje