Prožnost določanja plač v javnem sektorju s posebnostmi za zdravstvo in socialno varstvo - Ilešič, Irena (Delavci in delodajalci, 2025)
Prispevek obravnava elemente prožnega določanja plač v plačnem sistemu javnega sektorja, ki je uveljavljen od 1. 1. 2025. Pri tem izhaja iz slabosti oziroma pomanjkljivosti dosedanjega plačnega sistema, ki so narekovale potrebo po novih institutih. Najpomembnejša instituta za zagotovitev večje prožnosti plač sta t.i. možnost določitve višjega plačnega razreda ter spregled izobrazbe.
Keywords: assignment of a higher pay grade; bypassing educational requirements; določitev višjega plačnega razreda; javni sektor; Plače; plačni sistem; prožnost plač; public sector; reform; reforma; Slovenija; spregled izobrazbe; wage flexibility; wage system