Ocena težavnosti bolnikov glede na kategorijo zahtevnosti bolnišnične zdravstvene nege na oddelku za rehabilitacijo bolnikov z okvaro hrbtenjače - Vrtek, Stanka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Izhodišča: S težavnostjo bolnikov po okvari hrbtenjače v programu bolnišnične rehabilitacije narašča tudi zahtevnost zdravstvene nege. Bolnike na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča (URI % Soča) lahko razvrstimo le v prve tri kategorije Slovenske kategorizacije zahtevnosti bolnišnične zdravstvene nege (SKZBZN). Opažamo, da je razlika v zahtevnosti rehabilitacijske bolnišnične nege bolnikov z okvaro hrbtenjače znotraj kategorije III zelo velika. Metode: V študijo smo vključili bolnike, ki so bili v bolnišnični obravnavi na Oddelku za rehabilitacijo bolnikov z okvaro hrbtenjače. Diplomirani medicinski sestri in zdravstveni tehniki so beležili vse aktivnosti zdravstvene nege na za študijo izdelanem formularju in oceno zaznanega napora po Borgovi lestvici zaznanega napora v dopoldanskem delovnem času sedem zaporednih dni. Izračunali smo opisne statistike in izdelali grafične prikaze. Rezultati: 13 bolnikov z okvaro hrbtenjače (9 moških, 4 ženske) je bilo razvrščenih po SKZBZN (5 v kategorijo II, 8 v kategorijo III). Motorični FIM ob sprejemu v kategoriji II je imel razpon od 21 do 77, v kategoriji III od 13 do 22. Ocena SCIM je bila ob sprejemu v kategoriji II v razponu od 15 do 68, v kategoriji III od 0 do 17. Ugotovili smo, da so znotraj II. in III. kategorije odstopanja v zahtevnosti zdravstvene nege velika. V vzorcu so izstopali štirje bolniki, kar smo prikazali in razložili v razpravi. Zaključki: Bolniki v bolnišnični rehabilitacijski obravnavi so po SKZBZN lahko uvrščeni največ v kategorijo III, vendar so lahko za zdravstveno nego tudi zelo zahtevni. Menimo, da bi tudi v rehabilitacijskem okolju na terciarni ravni zdravstvene oskrbe morali imeti možnost uvrstitve bolnikov v kategorijo IV, kar bi nam omogočilo realen prikaz zahtevnosti bolnikov ter ustrezno ovrednoteno delo zdravstvene nege v rehabilitacijskem timu in obenem tudi boljše načrtovanje dela tima za obravnavo najzahtevnejših bolnikov z okvaro hrbtenjače v prihodnosti.
Keywords: exigency of patients; nursing; nursing care; okvara hrbtenjače; razvrstitev zahtevnosti; Rehabilitation; Spinal Cord Injuries; spinal cord lesion; work complexity classification; zahtevnost pacientov; zdravstvena nega