Flow of goods across customs territories - Cedilnik, Marko (Naše gospodarstvo, 2013)
Namen. Članek je rezultat raziskovanja medsistemskih odnosov v oskrbovalnih verigah, ki nastanejo kot posledica prestopa blaga prek meja carinsko-administrativnih območij. Konkretno se raziskava nanaša na proučevanje vprašanja, ali lahko poslovni subjekti s prostovoljnim uvajanjem določenih zakonsko standardiziranih institutov, npr. statusa pooblaščenega gospodarskega subjekta (AEO), skrajšajo čas izvajanja obveznih carinskih kontrol na mejnih prehodih. Načrt, metodologija, pristop. Raziskovalne hipoteze smo preverjali na dveh ravneh. Pri preverjanju temeljne raziskovalne hipoteze smo na osnovi metode anketiranja s stališča subjektivne percepcije vseh sodelujočih deležnikov ugotavljali, ali imetništvo instituta AEO resnično vpliva na višjo hitrost procesnega pretoka blaga. Za preverjanje podporne hipoteze pa je bila opravljena raziskava na osnovi numerične tehnike, tj. analiza množične strežbe, pri čemer je bil predmet analize prikaz vpliva infrastrukturnega omrežja na delovanje carinskih postopkov in s tem povezanega procesa cestnega pretoka blaga. Ugotovitve. Rezultati raziskave kažejo, da pridobitev potrdila AEO pripomore k pospešitvi pretoka blaga prek meja carinsko-administrativnih območij. Za doseganje optimalnega skrajšanja zamud zaradi prekinitev blagovnega toka kot posledice kontrol, ki jih opravljajo oblastni organi, pa bi bilo treba prilagoditi cestno infrastrukturo na mejnih prehodih.
Keywords: nabava; purchasing; preskrbovalne verige; logistika; blagovni transport; cestni transport; državne meje; mejna kontrola; carinski postopek