O sintaksičeskom komponente leksičeskoj semantiki - Norman, Boris Justinovič (Slavistična revija, 2016)
Članek potrjuje tezo, da leksikalni pomen besede vključuje skladenjsko prvino, ki v sebi združuje vse prejšnje rabe besede in v veliki meri napoveduje možnosti njene nadaljnje rabe. Povezava med leksikalnim pomenom in skladenjskimi prvinami je prikazana na primeru ruskih glagolov, kot so dobavljat' popolnjat' 'dopolnjevati', obučat' in prepodavat' 'poučevati', brat' in obmanyvat' 'varati, zavajati'. Osnovno in okvir predelane teorije predstavljajo najnovejši dosežki leksikalne semantike (delo raziskovalnih skupin pod vodstvom J. D. Apresijana in L. G. Babenko), dela o skladenjski kompatibilnosti (H. Nikula, B. Levin idr.) in podatki iz jezikoslovne statistike.
Keywords: glagol; leksikalna sematika; leksikografija; lexical semantics; lexicography; Russian; Russian language; ruščina; semantics; semantika; verb