Negovanje netrivialnega - Kordeš, Urban (Primerjalna književnost, 2012)
V članku poskušamo opozoriti na potrebo po vnovičnem zaupanju v individualnost, kompleksnost in intimnost neposrednega doživljanja. Pokažemo, zakaj toka zavesti ne moremo opazovati s standardi klasične (analitično-redukcionistične) paradigme. Predlagamo uravnoteženje intersubjektivne resničnosti redukcionističnih teorij z intimno resničnostjo Gestalta zavedanja, na katero - morda bolje kakor kdorkoli - opozarjajo pisatelji, pozorni zasledovalci toka zavesti.
Keywords: kognitivna znanost; izkustvo; tok zavesti; individualnost; soudeleženost; filozofija; philosophy; psihologija; psychology; literature; književnost