Protislovnosti modernega avtorskega koncepta - Kavšek, Blaž (Slavistična revija, 2020)
Razprava v korespondencah literarnih avtorjev druge polovice 19. stoletja na Slovenskem identificira trenje med dvema imperativoma. Diskurz korespondenc je po eni strani trdno vpet v kolektivistično ideološko matrico kulturnega nacionalizma, po drugi strani pa se korespondenti svojim sogovornikom predstavljajo kot popolnoma individualizirani avtorski subjekti. Osredotočam se na korespondence iz osebnega fonda Josipa Cimpermana, kjer spremljam preplet obeh stremljenj in iščem ideološki element, ki je omogočal njun soobstoj.
Keywords: bourgeoisie; Cimperman, Josip; cultural nationalism; individuality; individualnost; kulturni nacionalizem; meščanstvo; Realism; realizem; Romanticism; romantika; Slovenian literature; slovenska književnost