Community radio in Ireland - Gaynor, Niamh (Javnost (Ljubljana), 2011)
Povečevanje zanimanja in raziskav na področju skupnostnega radia po vsem svetu je dobrodošlo. Medtem ko so bile raziskave prve generacije, kot pravi Jankowski (2003), v veliki meri empirične in so opisovale in analizirale organizacijo in delo na radijskih postajah v različnih kontekstih, zadnje čase prihaja v ospredje druga generacija raziskav, ki utemeljuje empirične študije znotraj širših teoretičnih okvirjev, še zlasti v odnosu do demokracije in javne sfere. Specifične komponente javne sfere so sicer v teh študijah dokaj nerazvite. Namen članka je prispevati k proučevanju skupnostnega radia na Irskem znotraj okvirov, ki so jih postavili Habermas in z njegovim delom povezani deliberativni družboslovni in medijski teoretiki. Članek, ki črpa iz podrobne raziskave štirih skupnostih radijskih postaj na Irskem, ugotavlja elemente skupnostnega radia, ki prispevajo k 'defevdalizaciji' javne sfere. Čeprav je članek postavljen v specifični kontekst (irski skupnostni radio deluje v primerjalno podobnem zakonskem okolju kot tisti v Avstraliji in Veliki Britaniji), prinaša zaključke, ki so posebnega pomena za raziskovalce in aktiviste na tem področju, in ponuja okvir uporabe raziskovalcem skupnostnega radia, ki jih zanima prispevek tega sektorja k oživljanju bolj globalne javne sfere nasploh.
Keywords: Ireland; Irska; radio; javna sfera; skupnost; radijske postaje