Sobre traducciones fracasadas - Messner, Dieter (Linguistica (Ljubljana), 2010)
V članku so obravnavani prevodi književnih besedil Petra Handkeja (Der Chinese des Schmerzes) in Christine Nöstlinger (Der geheime Großvater/el abuelo misterioso in Anatol und die Wurschtelfrau/Anatol y Desiree) iz nemščine v španščino ter Juana Marséja (El amante bilingüe) iz španščine v nemščino. Analizirani so pokrajinski in sociolektalni izrazi, ki jih avtorji uporabljajo za označevanje pokrajin in oseb. Španski prevodi avstrijskih avtorjev kažejo, da so prevajalci pri delu uporabljali zgolj splošne dvojezične slovarje, ki ne vsebujejo za avstrijsko nemščino značilnih izrazov. Zato se španski prevodi pomensko mestoma oddaljijo od izvirnikov. Toda kot kaže, to španskih bralcev ne moti. Kar pa zadeva nemški prevod romana Juana Marséja, prevajalec za izraze, ki so tipični za priseljence, izbere ustreznice iz pogovorne nemščine, kot se uporablja na severu, zaradi česar imajo težave z razumevanjem govorci južnih nemških različic.
Keywords: avstrijska nemščina; German; literarno prevajanje; nemščina; prevajanje; prevodi; Spanish; španščina; translation