Alkoksidna sol-gel sinteza in luminiscenčne lastnosti SiOspodaj2:Eu - Županc Mežnar, Lea (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Z alkoksidnim sol-gel postopkom smo pripravili nedopiran in z evropijem dopiran silicijev dioksid (?$SiO_2$?:Eu). Kot prekurzorja smo uporabili tetraetilortosilikat (TEOS) in evropijev(III)klorid. ?$SiO_2$? dopiran z 1 in 5 mol % Eu smo sintetizirali v obliki monolitov in prahov in vzorce primerjali z nedopiranimi. Pri prozornih monolitih smo izmerili transmisijo v UV-vidnem področju. S termično analizo smo preučili segrevalni del priprave prahov. S fluorescenčno spektroskopijo smo določili posamezne prehode trivalentnega evropija.
Keywords: luminiscenčne spojine; sol-gel postopki; silicijev dioksid; evropij; karakterizacija