Osnovni principi 3D modeliranja - Carli, Larisa (Matrika, 2016)
3D modeliranje je del računalniške grafike in je tesno povezano z matematiko, predvsem z linearno algebro. Je proces ustvarjanja matematične predstavitve tridimenzionalnega objekta. Proces, ki računalniku omogoči, da tako predstavljene objekte prikaže na dvodimenzionalnem zaslonu, se imenuje 3D upodabljanje. Tudi 3D upodabljanje temelji na matematiki in delih fizike. V članku bodo predstavljeni osnovni principi 3D modeliranja. V članku so najprej prikazane osnovne modelirne operacije, potem pa različni pristopi k 3D modeliranju in metode, ki se pri pristopih uporabljajo. Na koncu je predstavljena še pomembnost pravilnega modeliranja in lastnosti ustrezno zmodeliranega modela.
Keywords: 3D modeling; 3D modeliranje; computer graphic; modeling operations; modelirne operacije; računalniška grafika