Stereosnemanje: principi dvoušesne zaznave zvoka - Svenšek, Daniel (Obzornik za matematiko in fiziko, 2013)
Spregovorimo o izzivih, s katerimi se soočamo pri snemanju akustičnih scen s stereomikrofonskim parom. Poslušalčevo akustično izkušnjo želimo čim verneje zajeti in jo nato reproducirati z namenom, da bi v njem ponovno vzbudila občutke žive izvedbe. Omnidirekcionalni mikrofoni prekašajo direkcionalne, razmaknjene postavitve so ustreznejše od koincidenčnih. Z akustično oviro med razmaknjenima mikrofonoma lahko izboljšamo intenzitetno separacijo kanalov. V najbolj naravnem primeru je ovira lahko umetna (celo človekova) glava. Vpliv glave kvalitativno pojasnimo in vpeljemo njena impulzni odziv (HRIR) in prenosno funkcijo (HRTF). Z vpadom zvočnega valovanja na visokoimpedančno mejno površino kvalitativno razložimo vpliv glave na nizke in visoke frekvence. Predstavimo eksaktno rešitev sipanja ravnega vala na togi krogli in iz nje izluščimo prenosno funkcijo, ki rabi kot model prenosne funkcije človeške glave. Na primeru tega modela si ogledamo, kako kvalitativne lastnosti prenosne funkcije glave interpretiramo v luči temeljnih fizikalnih načel.
Keywords: acoustics; akustika; snemanje zvoka; sound recording; surround; prostorski zvok; impulse response; impulzni odziv; prenosna funkcija; transfer function; scattering; sipanje