Trajno ohranjanje digitalnih virov - Kavčič-Čolić, Alenka (Knjižnica, 2010)
Prispevek je pregled teorije in prakse na področju trajnega ohranjanja digitalnih virov. V njem so prikazani najpomembnejši koncepti, standardi in priporočila na tem področju ter različne veljavne metode, ki jih uveljavljajo digitalni arhivi (knjižnice in arhivi, ki so zadolženi za trajno ohranjanje digitalnih virov). Kljub temu, da je področje trajnega ohranjanja digitalnih virov šele v razvoju in ne vemo, ali so izbrane metode zanesljive, velja načelo, da lahko z doslednim izvajanjem katerekoli metode med obstoječimi precej pripomoremo k ohranjanju dostopa do arhiviranih digitalnih vsebin.
Keywords: knjižnice; knjižnično gradivo; digitalizacija; digitization; digitalni viri; trajno ohranjanje; koncepti; metode; standardi