Skladnja v treh predelavah Bohoričeve slovnice (1715, 1755, 1758) - Ahačič, Kozma (Jezik in slovstvo, 2009)
Prispevek obravnava poglavje o skladnji v treh predelavah Bohoričeve slovnice: Hipolitovi iz leta 1715, rokopisni iz leta 1755 in celovški iz leta 1758. Analiza kaže, da pri vseh treh predelavah ne gre za malenkostne popravke, ampak da prinašajo izpuščeni in dodani deli v teh slovnicah zanimiv vpogled v tedanjo slovničarsko misel. V poglavju o skladnji se še posebej lepo pokaže odvisnost slovnic iz leta 1755 in 1758 od Hipolitove (in ne neposredno od Bohoričeve) predloge, lahko pa tudi spremljamo, kakšne posledice za vsebino slovnice je imelo nekritično prevajanje besedila slovnice v nemščino v izdaji iz leta 1758.
Keywords: 18.st.; Bohorič; Bohorič, Adam; celovški jezuiti; grammar; Hipolit Novomeški; skladnja; Slovene; slovenščina; slovnice; syntax; zgodovina jezikoslovja