Integration of phase change material and heat exchanger for enhanced solar desalination - Manickam, Jothilingam (Strojniški vestnik, 2025)
V tej študiji sta preučena delovanje in primerjalna analiza več solarnih sistemov za razsoljevanje z uporabo različnih konfiguracij in materialov. Študija obravnava delovanje teh sistemov z merjenjem njihovega splošnega delovanja, temperaturnih razlik, zmogljivosti shranjevanja energije in toplotne učinkovitosti. Temeljito oceno različnih značilnosti so omogočili dosledni okoljski pogoji poskusov. Pri uporabi fazno spremenljivih materialov (PCM) kot medija za shranjevanje energije se je skupna količina toplotnih izgub znatno zmanjšala. Študije, v katerih so primerjali različne sončne peči, so pokazale očitne prednosti, zlasti pri uporabi prenosnikov toplote. Izboljšani koeficienti izhlapevanja, večje temperaturne razlike (?T), večja absorpcija uporabne toplote v destilirani vodi in večja dnevna proizvodnja so bili opaženi pri sončnih pečeh, opremljenih s prenosniki toplote. Glede na rezultate je imel spremenjeni solarni destilator s PCM in prenosnikom toplote najboljšo toplotno učinkovitost, ki je dosegla 56 %. Ključni cilj raziskave je bil čim bolj zmanjšati toplotne izgube in povečati donos sladke vode. Ta zasnova se je izkazala za najuspešnejšo metodo za pridobivanje sladke vode. Ta temeljita ocena in primerjalna študija več solarnih sistemov za razsoljevanje vode ponuja pomembne informacije za izboljšanje produktivnosti in učinkovitosti tehnologij za destilacijo vode na sončni pogon v različnih okoljskih okoliščinah.
Keywords: efficiency enhancement comparative analysis; fazno spremenljivi materiali; phase change materials; primerjalna analiza povečanja učinkovitosti; solar desalination; solarno razsoljevanje