Sustainable cities - response to urban environmental problems - Žagar, Ksenija (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2011)
Urbana območja imajo velik vpliv na okolje, ki se odraža globalno, hkrati pa tudi sama znotraj svojih meja doživljajo mnoge okoljske probleme. Sonaravna mesta izhajajo iz potrebe izboljšanja kvalitete mestnega življenja in vključujejo vse komponente trajnostnega razvoja. V prispevku smo na primeru mesta Waitakere, Nova Zelandija, preučevali njegove glavne okoljske probleme in analizirali ukrepe, ki jih mesto izvaja za izboljšanje stanja okolja.
Keywords: ecology; ekologija; ekologija mest; environmental protection; geografija naselij; mesta; New Zealand; Nova Zelandija; settlement geography; sonaravni razvoj; sustainable development; urban ecology; urban geography; urbanizacija; urbanization; varstvo okolja