Metodologija zavarovalnih konservatorskih raziskav v Marijini rotundi v Kopru in nova odkritja - Kovač, Mojca M. (Annales. Series historia et sociologia, 1997)
Medobčinski zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Piran se že od leta 1976 dalje ukvarja s konsevatorskimi raziskavami za prezentacijo rotunde Karmelske Matere božje. Konservatorska in restavratorska dela žal niso potekala kontinuirano, do prekinitev je prihajalo zaradi slabega pritoka finančnih sredstev. Predmet predstavitve v pričujočih prispevkih sta potreba po temeljitejših raziskavah in uporabi najsodobnejše metodologije izdelave arhitekturne dokumentacije ter uporaba nedestruktivnih metod v konservatorstvu. Rezultati omenjenega raziskovalnega dela in restavratorski posegi za prezentacijo rotunde Carmine predstavljajo temeljno konservatorsko delo.
Keywords: cerkvena arhitektura; freske; konservatorstvo; Koper; krstilnice