Pravne posledice obsodbe slovenije zaradi ureditve doplačil zdravstvenih storitev - Žagar, Irena (Delavci in delodajalci, 2012)
Dopolnilno zavarovanje je opredeljeno kot javni interes Republike Slovenije, ki skupaj z obveznim zdravstvenim zavarovanjem tvori del socialne varnosti ter se izvaja po načelih medgeneracijske vzajemnosti in vzajemnosti med spoloma. Evropska komisija je v letu 2006 sprožila predsodni postopek, v katerem je Sloveniji očitala, da je sprejeta ureditev v nasprotju z zakonodajo Evropske unije. Slovenija je zagovarjala stališče, da je v našem primeru potrebno uporabiti izjemo, ki jo določa Direktiva, zavezala se je, da bo v okviru celovite prenove zdravstvene zakonodaje odpravila očitane kršitve. Ker Slovenija tega ni storila, je Evropska komisija vložila tožbo na Sodišče Evropske unije. To je v sodbi C-185/11 ugotovilo, da je Slovenija v svoj pravni red nepravilno in nepopolno prenesla Prvo in Tretjo Direktivo o neživljenjskem zavarovanju. Sloveniji v primeru neizvršitve sodbe grozi plačilo pavšalnega zneska in/ali denarna kazen.
Keywords: direktive; Evropska unija; harmonizacija; kršenje; mednarodno pravo; pravna ureditev; prostovoljno zdravstveno zavarovanje; sankcije; Slovenija; socialna varnost; zdravstveno zavarovanje