Obravnava motorja z notranjim zgorevanjem in vbrizgavanjem plinskega goriva - Klimkiewicz, Dariusz (Strojniški vestnik, 2004)
V prispevku so predstavljene analize sistema za dovajanje goriva pri motorjih z notranjem zgorevanjem in neposrednim vbrizgavanjem plinskega goriva. Kratki primerni časi za vbrizgavanje plinskega goriva ter slabo prodiranje goriva in mešanje le-tega z okoliškim zrakom pomenijo velike probleme pri pravilnem vžigu in nadzorovanem zgorevanju mešanice. Ena izmed rešitev za olajšanje vziga je uporaba manjše vzigalne predkomore. Vžig mešanice se tako začne že v predkomori, vroči in kemično dejavni zgorevalni plini pa nato pripomorejo k razbitju curka goriva v glavni zgorevalni komori, kjer poteka nadaljnje zgorevanje. Predstavljeni so rezultati raziskav vpliva oblike zgorevalnih komor pri uporabi neposrednega vbrizgavanja plinskega goriva na učinkovitost in ponovljivost vziga. Raziskave so podprte z rezultati numeričnih simulacij postopka vbrizgavanja in mešanja plinskega goriva. Prikazano je, da lahko s predlaganim sistemom obidemo tezave pri doseganju ponovljivega vžiga pri motorjih z neposrednim vbrizgavanjam plinskega goriva.
Keywords: motorji ZNZ; vbrizgavanje goriva; goriva plinska; zgorevanje; motorji z notranjim zgorevanjem; izgorevanje