Krajinska zgradba in biotska pestrost - Groznik Zeiler, Katarina (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2000)
Živalske in rastlinske vrste se pojavljajo le tam, kjer najdejo ustrezne razmere za preživetje in razmnoževanje. Z raziskavo krajinske zgradbe na Ljubljanskem barju smo potrdili pozitivno povezanost pestrejše rabe tal s številom vrst ptic. Ornitološka območja, v katerih so prisotne vrste ptic nacionalnega pomena, se od ostalih površin po opazovanih značilnosti krajinskezgradbe jasno razlikujejo. Analiza krajinske zgradbe modelnega območja v preteklosti lahko pripomore k odkrivanju smeri sprememb v prihodnosti in k oblikovanju izhodišč za ohranjanje biotske pestrosti v prostoru. Raziskava je potrdila teoretična spoznanja, da je za učinkovito ohranjanje živalskih in rastlinskih vrst v kulturnih krajinah pomembno ohranjanje ključnih značilnosti krajinske zgradbe.
Keywords: biodiversity; biodiverziteta; biotska raznovrstnost; bird; krajinska ekologija; Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; ptice