Delavske zadruge in delovno pravo - Avsec, Franci (Podjetje in delo, 2013)
Temeljni cilj delavske zadruge je zagotavljanje delovnih mest članom, glavni prispevek članov pa delo. Osebno opravljanje dela v delavskih zadrugah lahko ureja izključno zadružno pravo in je član z zadrugo samo v članskem razmerju, ki lahko vsebuje tudi elemente delovnega prava. Lahko pa je član zaradi osebnega opravljanja dela z zadrugo ne samo v članskem, temveč tudi v delovnem razmerju, pri čemer se postavlja vprašanje, kako sta obe razmerji med seboj povezani. Prispevek predstavlja različne rešitve, ki jih o tem vprašanju bolj ali manj eksplicitno ureja zakonodaja ali interpretirata sodna praksa in pravna teorija v nekaterih evropskih državah.
Keywords: delovna razmerja; delovno pravo