Ground beetle (Coleoptera: Carabidae) fauna of two oak woods in the area with two different water balances - Vujčić-Karlo, Snježana (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2004)
Raziskali smo sestavo združb krešičev na dveh vzorčevalnih mestih v zoološkem rezervatu Varoški lug, ki se nahaja na ravninskem delu Hrvaške, na povprečni višini 105 m. Za raziskavo smo izbrali dve rastlinski podzdružbi: Genisto elate-Quercetum roboris caritetosum remotae (VL1) in Genisto elate-Quercetum roboris caritetosum briyoides (VL2) iz reda Populetalia albae. Našli smo 29 vrst krešičev s 6469 primerki. Prevladujoče vrste so Carabus ullrichi, C. granulatus, C. violaceus, Pterostichus melas in Abax parallelus. Čeprav je razdalja med vzorčevanima območjema zelo majhna in ni ovir, ki bi lahko preprečevale mešanje favn obeh mest, se njuni favni razlikujeta. Razlika se kaže v vrstah, ki poseljujejo posamezno območje, predvsem pa v gostoti populacij in letnih ciklih. Raznovrstnost obeh združb je zelo velika, vendar je višja na mestu VL2. Mesto VL1 ima kisla tla, močno namočena s talno vodo posebno spomladi in poleti. Prst na mestu VL2 je psevdoglej, za katerega je značilna občasna namočenost z različnimi dolžinami suhega in mokrega obdobja. Mesto VL1 je enkrat ali dvakrat na leto poplavljeno. Vsebnost vode v tleh je ekološki dejavnik, ki najmočneje vpliva na favno krešičev, zato je možno, da je daljše zadrževanje vode na kraju VL1 manj ugodno za vrste, ki prevladujejo na mestu VL2. Delež letajočih vrst je visoko v obeh združbah. Ker so vzorčevalna mesta obkrožena z odprtimi predeli, je veliko tudi vrst, ki naseljujejo odprte življenjske prostore ali vrst, ki jih osenčenost ne moti. Visoka podtalnica skupaj s celinskim podnebjem je ugodna za vlagoljubne vrste. Letni cikli števila hroščev na mestu VL1 kažejo večjo rednost kot na mestu VL2. Največja dejavnost primerkov vseh vrst na mestu VL1 je v maju in juniju. Pozneje se število primerkov močno zmanjša. Število primerkov hroščev vseh vrst na kraju VL2 je visoko skozi vse leto. Dejavnost se začne v aprilu in traja do septembra.
Keywords: Croatia; favna; hrošči; Hrvaška; insekti; krešiči; populacijska dinamika; zoogeografija