Domoznanska zbirka: neizkoriščene možnosti? - Novljan, Silva (Knjižnica, 2005)
Domoznanska dejavnost ima tradicijo v splošnih knjižnicah. V njenem delovanju je bilo poudarjeno zbiranje in hranjenje domoznanskega gradiva za zadovoljevanje izobraževalnih in raziskovalnih potreb, predstavljanje njegovega pomena za vsakdanje potrebe različnih skupin prebivalcev pa manj. Pred dobrim desetletjem naj bi knjižničarje k sodobnemu delu s poudarjeno tržno politiko in k razvijanju domoznanskih zbirk v vseh knjižnicah spodbudil dokument, ki ga je sprejel strokovni svet za knjižničarstvo. Avtorica z analizo izbranih objavljenih prispevkov in pridobljenih podatkov ugotavlja, da so si knjižničarji prizadevali stanje vseskozi izboljševati, niso pa dosegli ciljev. Ta naloga jih bo spremljala še naprej, le da si po novem zakonu o knjižničarstvu lahko obetajo več pomoči države oziroma osrednjih območnih knjižnic in nove tehnologije. Sama pomoč pa po mnenju avtorice ne bo zadostovala, če knjižnice ne bodo izrabljale trženjske moči domoznanskega gradiva, če ga ne bodo s primernimi storitvami približale različnim ciljnim skupinam in posameznikom znotraj in zunaj njihovega okolja ter tako uresničevale raznolikost njegovega namena. Podrobna opredelitev koristi njegove uporabe, ki jo ponuja avtorica, daje uporabno izhodišče za knjižnično spodbujanje okolja za uporabo domoznanskega gradiva in storitev, s katerimi knjižnice lahko krepijo zadovoljstvo med prebivalci in ugled knjižnice v okolju.
Keywords: splošne knjižnice; domoznansko gradivo; domoznanske zbirke; trženje; uporabniki