Validation of the Slovene Functions of Identity Scale with a sample of emerging adults - Baš, Anže (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2022)
Lestvica funkcij identitet (LFI) je samoocenjevalni vprašalnik, ki meri pet identitetnih funkcij: strukturo, harmonijo, cilje, nadzor in prihodnost. Namen raziskave je bil preveriti psihometrične značilnosti slovenske verzije na vzorcu mladih na prehodu v odraslost. V raziskavo je bilo vključenih 287 udeležencev med 18. in 29. letom starosti. S konfirmatorno faktorsko analizo smo potrdili predlagano petfaktorsko strukturo lestvice, prav tako je bila lestvica strogo mersko invariantna po spolu. Konvergentna veljavnost je bila potrjena le delno. Z izjemo podlestvice Nadzor so bili koeficienti notranje zanesljivosti za ostale štiri podlestvice zadovoljivi. Pomanjkljivosti podlestvice Nadzor smo naslovili skupaj s predlogi za nadaljnje izboljšave. Rezultati slovenske validacijske študije LFI so skladni z rezultati drugih validacijskih študij in podpirajo uporabnost lestvice za oceno identitetnih funkcij mladih na prehodu v odraslost.
Keywords: emerging adulthood; Extended objective measure of ego identity status EOM-EIS-2; Functions of identity scale FIS; General self-efficacy scale GSE; identiteta; Identiteta (psihologija); identity; Lestvica funkcij identitet LFI; Lestvica splošne samoučinkovitosti GSE; Lestvica zadovoljstva z življenjem SWLS; Lestvica življenjskih ciljev PIL; Odrasli; prehod v odraslost; Psihometrija; psychometrics; Purpose in life test PIL; Satisfaction with life scale SWLS; Zimbardo time perspective inventory ZTPI; Zimbardov vprašalnik časovne perspektive ZTPI