Physical activity and lifestyle interventions for children at cardiovascular risk - Contreras-Zapata, Katherine Estephani (Annales kinesiologiae (Koper), 2025)
Uvod: Strukturirana telesna dejavnost in spremembe življenjskega sloga so obetav-ne strategije za zmanjšanje srčno-žilne ogroženosti pri otrocih in mladostnikih. Naša hipoteza je, da lahko programi, ki dosegajo minimalne meje pogostosti in trajanja (predvsem taki, ki združujejo aerobne elemente in elemente vadbe proti uporu), po-membno znižajo krvni tlak pri ogroženih pediatričnih populacijah.Namen: Strniti trenutne dokaze o učinkovitosti posegov v obliki aerobne vadbe, vadbe proti uporu in kombinirane vadbe skupaj s spremembami življenjskega sloga za zmanjšanje srčno-žilne ogroženosti pri otrocih in mladostnikih.Metode: Sistematični pregled je bil izveden v skladu s smernicami PRISMA (PROSPERO CRD42025644256). Iskanja so zajemala obdobje od januarja 2015 do marca 2025 v bazah MEDLINE (PubMed), SPORTDiscus (EBSCO) in Cochrane Library. Vključene so bile študije z randomiziranim kontroliranim poskusom (RKP) ali kvazieksperimentalno zasnovo, ki so združevale vadbo s prehranskimi ali vedenjskimi komponentami. Primarni izidi so bili krvni tlak, lipidni profil, telesna sestava, telesna pripravljenost in kakovost življenja, povezana z zdravjem. Kakovost študij je bila oce-njena z uporabo lestvice PEDro in orodja Cochrane RoB 2.0.Rezultati: Šestindvajset študij (povprečna ocena PEDro: 9,9/10) je izpolnjevalo merila izbora. Kombiniranje aerobne vadbe in vadbe proti uporu s prehransko ali ve-denjsko podporo je privedlo do znižanja sistoličnega/diastoličnega krvnega tlaka (–5 do –8 mmHg), telesne maščobe (–2 do –4 %) in holesterola (–10 do –15 mg/dL) in iz-boljšanja aerobne zmogljivosti. Posegi, pri katerih so sodelovali družine in šolsko ose-bje, so se izkazali za doslednejše, privedli pa so tudi do kardiometabolnega izboljšanja.Zaključki: Integrirani programi telesne dejavnosti in sprememb življenjskega sloga so učinkoviti pri zmanjševanju kazalnikov tveganja za srce in ožilje pri pediatrični po-pulaciji. Njihovo zgodnje uvajanje v podpornih okoljih je ključno za dolgoročne koristi za zdravje.
Keywords: cardiovascular risk; debelost; hipertenzija; hypertension; Kardiovaskularne bolezni; Otroci; pyhsical activity; srčno-žilna ogroženost; Šport; telesna dejavnost