Antioksidanti naravnega izvora v kozmetiki - Marolt, Ana (Farmacevtski vestnik, 2023)
Oksidativni stres povzroča poškodbe lipidov, proteinov in nukleinskih kislin in je s tem pomembno vključen v procese prezgodnjega staranja kože, vnetja in tudi v rakave spremembe kože. številni pristopi za zmanjšanje poškodb, ki nastanejo kot posledica oksidativnega stresa, vključujejo tudi dermalno uporabo naravnih antioksidantov. Najštevilčnejši skupini fitoantioksidantov so polifenoli in terpeni. Polifenole v grobem delimo na flavonoide, fenolne kisline, lignane in stilbenoide. Najdemo jih v vseh rastlinah v vlogi sekundarnih metabolitov. Po nanosu na kožo delujejo kot reducenti, tj. donorji vodika ali elektronov ter kot kelatorji kovinskih ionov, s čimer ustavijo radikalske reakcije in tako preprečijo nadaljnje poškodbe kože. Terpeni so prav tako široko porazdeljeni v rastlinah, antioksidativno delovanje pa pripisujemo preprečevanju lipidne oksidacije z doniranjem vodikovega atoma. Najpomembnejša terpenska podskupina antioksidantov v kozmetičnih izdelkih so karotenoidi. V preglednem članku sta podrobneje opisana mehanizem delovanja polifenolov in terpenov in njihova pomembna vloga kozmetično aktivnih sestavin v kozmetiki.
Keywords: Antioksidanti; fitoantioksidanti; Kozmetika; Oksidativni stres; polifenoli; terpeni