Preprečevanje možganske kapi - Žvan, Bojana (Medicinski razgledi, 2000)
Možganskožilne bolezni so po pogostnosti v razvitih deželah kot tudi v Sloveniji tretji vzrok smrti in najpogostejši vzrok invalidnosti. Epidemiološke raziskave kažejo, da je možno s preventivnimi akcijami pomembno zmanjšati pojavnost možganskožilnih bolezni. V Sloveniji opažamo premik teh bolezni v starejše obdobje, a še vedno tudi težje oblike bolezni pri mladih, ki so popolnoma zanemarili zdrav način življenja. Glavni dejavniki tveganja zamožganskožilne bolezni so isti kot dejavniki tveganja za aterosklerozo in ishemično bolezen srca z dodatkom, da so lžolezni srca same po sebi tudi dejavnik tveganja. Cilji, metode dela in tudi priporočila primarne preventive možganskožilne bolezni so enaki kot pri preventivi ishemične bolezni srca. Predvsem je trebna v celotni populaciji spremeniti življenjski slog, oceniti ogroženost posameznih skupin in energično odstranjevati dejavnike tveganja. Priporočamo tudi postmenopavzalno nadomeščanje estrogerxov in antikoagulantno zaščito pri nekaterih srčnih boleznih. Sekundarna preventiva možgansokožilnih bolezni zahteva ukrepe, ki so usmerjeni v spremembo življenjskega sloga, v zdravljenje dejavnikov tveganja in v specifične ukrepe, kot so antiagregacijsko, antikoagulantno, kirurško in radiointervencijsko zdravljenje. V članku so navedene najnovejše,smernice za primarno in sekundarno preprečevanje možganskožilnih bolezni.
Keywords: Cerebrovascular disorders; cerebrovaskularne bolezni; možganska kap; Prevention and control; preventiva; Drug therapy; nadzor; Cerebral infarction; Cerebral ischemia; Platelet aggregation inhibitors; Anticoagulants; Angioplasty, balloon; Stents; Vertebrobasilar insufficiency