Socialnopravna vročica slovenskega zakonodajalca - Mišič, Luka (Javna uprava, 2021)
Besedilo kritično obravnava nedavne spremembe in predloge sprememb slovenskega socialnega prava in način njihovega sprejema. Te obsegajo spremembo Zakona o urejanju trga dela, spremembo Zakona o delovnih razmerjih, predlog Zakona o debirokratizaciji in odsotnost spremembe Zakona o čezmejnem izvajanju storitev. Prva sprememba v neskladju z načelom enake obravnave in v nasprotju s pravom EU izboljšuje položaj v Sloveniji prebivajočih obmejnih delavcev glede denarnega nadomestila za brezposelnost. Druga sprememba v nasprotju z načelom enake obravnave in v nasprotju z mednarodnim pravom uvaja nov odpovedni razlog za starejše delavce, ki so izpolnili pogoje za starostno upokojitev. Zakon o debirokratizaciji sistemsko neprimerno in v neskladju z načelom vertikalne solidarnosti uvaja omejeno osnovo za plačilo prispevkov za socialno varnost, tako imenovano socialno kapico, slovenski zakonodajalec pa je s spremembo Zakona o čezmejnem izvajanju storitev, zahtevano zaradi prenosa Direktive (EU) 2018/957, že v skoraj enoletni zamudi. Nedavne zakonodajne aktivnosti jasno kažejo na posebno interesno usmerjenost normodajalca, vlade kot osrednje predlagateljice in Državnega zbora, in pod vprašaj postavljajo sistemsko skladen in dolgoročni razvoj in ne razkroj slovenskega socialnega prava.
Keywords: delovno pravo; enaka obravnava; equal treatment; EU law; frontier workers; labour law; obmejni delavci; older workers; pravo EU; social security; social security contributions; socialna varnost; starejši delavci; vertical solidarity