Folkloristični portret Gregorja Kreka - Stanonik, Marija (Traditiones (Ljubljana), 2006)
Trem prvim slovenskim profesorjem na univerzi v Gradcu daje pečat slovanska filologija. Njen prvi kvalificirani zastopnik je postal leta 1871 Gregor Krek (1840-1905), ko je postal izredni in leta 1874 redni profesor. Namen prispevkaje očrtati ustanovitelja graške slavistike predvsem v njeni luči, kotene od filoloških panog, ki so bile v njegovem času med seboj še trdno prepletene, o čemer priča Krekova znanstvena in strokovna bibliografija.
Keywords: Krek, Gregor, 1840-1905; ethnology; etnologija; folkloristics; folkloristika; slovanska filologija; mitologija; mythology; biografije