Some factors affecting the decision on non-mandatory vaccination in an influenza pandemic - Podlesek, Anja (Zdravstveno varstvo, 2011)
Izhodišče: Pandemijo gripe, ki jo je v letu 2009 povzročil virus influence A (H1N1), so spremljale polemike o tem, ali se je smiselno cepiti ali ne. Delež oseb, ki so se odločile za cepljenje, je bil nižji kot v primeru cepljenja proti sezonski gripi. Zato smo želeli dejavnike, ki so vplivali na odločitev za cepljenje proti pandemski gripi, primerjati z dejavniki, ki vplivajo na odločitev za cepljenje proti sezonski gripi. Metoda: Polnoletni Slovenci (N=1383) so na spletnem vprašalniku poročali o svojih socialno-demografskih lastnostih in z zdravjem povezanih vedenjih, osebnostnih potezah in značilnostih odločanja. Izvedli smo dve logistični regresiji, pri čemer je v prvi odvisno spremenljivko predstavljala odločitev o cepljenju proti pandemski gripi, v drugi pa odločitev glede cepljenja proti sezonski gripi. Rezultati: Poleg skupnih napovednikov, ki vplivajo na odločitev za obe cepljenji (starost, spol, kronične bolezni, zaposlitev v zdravstvu, zaupanje medijem in pojav morebitnih stranskih učinkov po nekem cepljenju pri bližnji osebi) je bilo cepljenje proti pandemski gripi povezano tudi s tem, ali posameznik živi z otroki ali ne, z njegovo temeljitostjo pri odločanju, z odločitvijo za cepljenje proti sezonski gripi, zaupanjem v varnost cepiva proti pandemski gripi in v strokovne informacije v prid cepljenju ter s podobno odločitvijo bližnje osebe. Zaključki: V primeru grozeče pandemije in pomanjkljivih informacij se ljudje obnašajo v skladu s svojim vedenjem v preteklosti in z vedenjem bližnjih oseb ter v skladu z informacijami iz virov, ki jim zaupajo. Pomembna dejavnika, ki vplivata na odločitev o cepljenju, postaneta tudi skrb za otroke in temeljitost odločanja. Vse naštete dejavnike bi morali upoštevati pri načrtovanju kriznih ukrepov v prihodnosti.
Keywords: cepljenje; decision making; epidemija; immunization; influenza A (H1N1) 2009; logistic regression; logistična regresija; odločanje; odločitev; pandemics; pandemska gripa; sezonska gripa; virus H1N1