Konvencija o varstvu Alp in protokoli - izhodišča za trajnostni razvoj v slovenskih Alpah in sosedstvu - Kolar-Planinšič, Vesna (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 1999)
Prispevek predstavlja mednarodno pogodbo, s katero so se države, ki delijo alpski prostor, zavezale k preudarni in trajni rabi virov in enotni politiki za ohranitev in varstvo Alp. Prikazuje vsebino Alpske konvencije in njene cilje glede prebivalstva in kulture, prostorskega načrtovanja, ohranjanja čistega zraka, varstva tal, vodnega gospodarstva, varstva narave in urejanja krajine, gorskega kmetijstva, gorskega gozda, turizma in prostega časa, prometa, energije in gospodarjenja z odpadki. Podrobneje je predstavljena vsebina protokolov Urejanje prostora in trajnostni razvoj ter Varstvo narave in urejanje krajine, ki se vsebinsko nanašata na trajnostni razvoj in sta krovnega značaja. V svojih ciljih ju zasledujejo tudi vsi drugi protokoli.
Keywords: Alpe; Alps; alpske dežele; environmental protection; Europe; Evropa; gorski svet; mednarodne konvencije; mednarodno sodelovanje; prostorski razvoj; regionalni razvoj; sonaravni razvoj; sustainable development; trajnostni razvoj; varstvo okolja