Izravnava opazovanj z istočasnim ocenjevanjem popravkov in neznank - Rožić, Nevio (Geodetski vestnik, 1996)
V prispevku je prikazana možnost modificiranja standardnih algoritmov izravnave: neposrednih opazovanj, posrednih opazovanj, kombiniranih neposrednih in posrednih opazovanj ter posrednih opazovanj z vezmi med neznankami; popravki opazovanj in neznanke se določajo istočasno z reševanjem ustreznih sistemov linearnih enačb. Taka modifikacija standardnih algoritmov izravnave ustreza uporabi sodobnih namiznih in žepnih računalnikov, ker le-ti podpirajo neposredno izvajanje računskih operacij matrične algebre.
Keywords: algoritmi izravnave; geodezija; gradbeništvo; računalniška obdelava