Gradivo za favno hroščev (Coleptera) Slovenije - Vienna, Pierpaolo (Scopolia, 2008)
Avtorji na podlagi novih raziskav ter podatkov iz literature, kartoteke in zbirk navajamo za favno Slovenije 86 vrst hroščev iz naddružine Histeroidea. Dodatne 4 vrste so bile najdene v neposredni bližini njenih meja (oddaljene do20 km). Za favno Slovenije je prvič navedenih naslednjih 41 vrst: SPHAERITIDAE: Sphaerites glabratus (FABRICIUS, 1792); HISTERIDAE: Epierus comptus ERICHSON, 1834, Platysoma (Cylister) angustatum (HOFFMANN, 1803), Margarinotus (Ptomister) terricola (GERMAR, 1824), M. (P.) striola succicola (THOMSON, 1862), M. (Eucalohister) bipustulatus (SCHRANK, 1781), M. (Paralister) neglectus (GERMAR, 1813), M. (P.) ventralis (MARSEUL, l854), M. (P.) ignobilis (MARSEUL, 1854), M. (P.) punctiventer (MARSEUL, 1854), M. (Grammostethus) ruficornis (GRIMM, 1852), M. (Promethister) marginatus (ERICHSON, 1834), Hister bissexstriatus FABRICIUS, 1801, H. funestus ERICHSON,1834, H. sepulchralis ERICHSON, 1834, Atholus praetermissus (PEYRON, 1856), Dendrophilus punctatus punctatus (HERBST, 1792), Carcinops pumilio (ERICHSON, 1834), Paromalus (Paromalus) parallelepipedus (HERBST, 1792), Abraeus (Abraeus) perpusillus (MARSHAM, 1802), A. (A.) roubali OLEXA, 1958, Plegaderus (Plegaderus) saucius saucius ERICHSON, 1834, P. (P.) vulneratus (PANZER,1797), P. (P.) caesus (HERBST, 1792), P. (P.) discisus ERICHSON, 1839,Acritus (Acritus) hopffgarteni (REITTER, 1878), A. (A.) komai LEWIS, 1879, A. (Pycnacritus) homoeopathicus WOLLASTON, 1857, Teretrius (Teretrius) fabricii MAZUR, 1972, Gnathoncus nannetensis (MARSEUL, 1862), G. communis (MARSEUL, 1862), G. buyssoni AUZAT, 1917, G. nidorum STOCKMANN, 1957, Myrmetespaykulli KANAAR, 1979, Saprinus (Saprinus) maculatus (P. ROSSI, 1792),S. (S.) vermiculatus REICHARDT, 1923, S. (S.) politus politus (BRAHM, 1790), S. (S.) immundus (GYLLENHAL, 1827), Hypocaccus (Hypocaccus) rugifrons rugifrons (PAYKULL, 1798), H. (H.) metallicus (HERBST, 1792) in H. (H.) rugiceps (DUFTSCHMID, 1805). V neposredni bližini slovenskih meja so bile ugotovljene naslednje 4 vrste, ki v Sloveniji še niso bile najdene: Pactolinusmajor (LINNAEUS, 1767), Cyclobacanius medvidovici (REITTER, 1912), Halacritus punctum (AUBÉ, 1842) in Hypocacculus (Nessus) rubripes (ERICHSON, 1834).
Keywords: biologija; biology; zoologija; zoology; hrošči; favna; Slovenia; Slovenija