Mechanical failure mode causes of in-wheel motors - Biček, Matej (Strojniški vestnik, 2015)
Izzivi sodobnih električnih vozil so tehnološko osveščeni javnosti že v precejšni meri znani. Skalabilnost tehnologije je možna ob predpostavki, da je poskrbljeno za nizko cenovni energijski vir in s tem povezano infrastrukturo, ki končnemu odjemalcu omogoča nemoteno uporabo ob enakih ali nižjih stroških kot z obstoječimi vozili z motorji na notranje izgorevanje. Iniciativa Evropske Unije je v zadnjih letih usmerjena v povečanje deleža električnih vozil, ki znižujejo stopnjo emisij CO2. in zmanjšujejo akustične emisije, ki posebej za večja mesta predstavljajo že aktualne probleme pri kakovosti življenja. Vzporedno z razvojem energijskih virov se vedno več podjetij in akademskih ustanov ukvarja z razvojem pogonskih arhitektur, ki bi izboljšale obstoječe energijske in prostorske izkoristke ob hkratnem zmanjševanju proizvodnih in vzdrževalnih stroškov.
Keywords: analiza potencialnih okvar in njihovih učinkov; ekscentričnost; kolesni elektromotorji; odpoved ležaja; povečana nevzmetena masa; povečane vibracije