Institucionalne in osebnostne določnice demokratične deliberacije - Deželan, Tomaž (Teorija in praksa, 2015)
V članku je analiziran vpliv izbranih institucionalnih kontekstualnih in osebnostnih dejavnikov na stopnjo demokratične deliberacije v parlamentarni razpravi o t. i. Družinskem zakoniku. V prvem delu članka avtorja predstavita analizo obstoječe literature ter argumente, na podlagi katerih bi lahko pričakovali večjo oziroma manjšo stopnjo vpliva analiziranih dejavnikov na stopnjo demokratične deliberacije v izbranem primeru. Na podlagi izvedene analize avtorja ugotovita, da na stopnjo demokratične deliberacije v analiziranem primeru vpliva splet institucionalnih in osebnostnih dejavnikov, pri čemer je moč zaznati izrazito jasen in teoretsko skladen vpliv osebnostnega dejavnika. Po drugi strani, institucionalni dejavniki in strankarski kontekst ne kažejo jasnega vpliva na raven demokratične deliberacije, prav tako pa so ponekod njihovi učinki tudi v nasprotju s teoretskimi predpostavkami.
Keywords: 2010-2011; Deliberative democracy [V4.3]; demokratično posvetovanje; empirične analize; institucionalni dejavniki; kontekstualni dejavniki; osebnostni dejavniki; Parlamentarna razprava; parlamenti; Parliamentary debate; Posvetovalna demokracija [V4.3]; Slovenia; Slovenija