Geometric design method of lightweight line gear mechanism - Chen, Yangzhi (Strojniški vestnik, 2025)
Na osnovi teorije ozobljenja prostorskih krivulj je v tem članku predstavljen lahek linijski zobniški mehanizem (LLZM). LLZM omogoča dosego lahke konstrukcije z neposrednim zmanjšanjem radialne mere zobnika, kar zagotavlja pomembno izboljšavo glede zmanjšanja velikosti. Posebna prednost LLZM je možnost doseganja visokih prenosnih razmerij. Za zasnovo LLZM so bili predlagani trije vidiki: prvič, določena je bila osnovna metoda zasnove; drugič, predstavljena je bila enostavna in učinkovita metoda vzpostavitve analitičnega modela LLZM, ki je pokazala, da se lahka zasnova LLZM odraža predvsem v zmanjšanju radialnih mer; tretjič, postavljen je bil kriterij za presojo ustreznosti LLZM. Preprostost in učinkovitost LLZM sta bila prikazana s konkretnim primerom zasnove ter preverjena s simulacijo zobniškega stika in kinematičnimi poskusi, ki potrjujejo teoretične osnove. Metoda zasnove, predstavljena v tem članku, spada med strukturne metode lahke zasnove in učinkovito rešuje problem lahkih zobniških prenosov, ki prenašajo majhne obremenitve in zagotavljajo visoka prenosna razmerja.
Keywords: gear design; high transmission ratio; kinematics experiments; kinematični poskusi; lahka zasnova; lightweight design; ozobljenje prostorske krivulje; space curve meshing; visoko prenosno razmerje; zasnova zobnikov